Treceți la conținutul paginii

Arsurile la stomac şi indigestia pe timpul nopţii nu numai că pot fi dureroase, dar pot crea un discomfort care să nu vă permită să vă odihniţi, în condiţiile în care aveţi nevoie de un somn bun şi sănătos pentru a fi în formă în ziua care va urma.

Arsurile la stomac sunt comune pe timpul nopţii din cauza poziţiei care nu permite ca gravitaţia să acţioneze, menţinând acidul gastric în stomac acolo unde îi este locul. Din acest motiv, acidul gastric va ajunge în esofag unde va stagna, cauzând o durere mai intensă.

Durerea poate fi foarte intensă, așa că trebuie să reduci simptomele pe cât de mult posibil. Acest lucru este relativ simplu de făcut prin adoptarea câtorva schimbări în stilul de viaţă. Citiţi în continuare pentru a afla câteva sfaturi ce vă vor ajuta la reducerea durerii.

Masa de seară

Este important să oferim organismului timpul necesar pentru procesul de digestie înainte de a ne întinde în pat şi a ne culca. Asiguraţi-vă că mâncaţi cu 2-4 ore înainte de a vă culca pentru ca alimentele să fie digerate.

Planificarea somnului

Găsiţi ceva pentru a pune sub saltea sau folosiţi o pernă în plus astfel încât să dormiţi cu partea superioară a corpului ridicată. Dacă adoptaţi o poziţie orizontală, excesul de acid gastric va ajunge cu uşurinţă în esofag, ceea ce cauzează durerea cu caracter de arsură. Dacă, în schimb, dormim cu porţiunea superioară a corpului uşor ridicată, gravitaţia va preveni ca acest lucru să se întâmple.

De asemenea, aţi putea încerca să dormiţi pe partea stângă şi nu pe spate. Atunci când dormiţi pe spate exercitaţi presiune asupra stomacului, ceea ce poate cauza indigestie şi reflux gastro-esofagian. Nu este recomandat să dormiţi nici pe partea dreaptă, pentru că este cunoscut faptul că această poziţie relaxează sfincterul de la nivelul joncţiunii dintre stomac şi esofag, ceea ce duce la apariţia refluxului gastro-esofagian.

Reduceţi nivelul de stres şi anxietate

Stresul şi anxietatea pot contribui în mare măsură la apariţia arsurilor la stomac şi indigestiei, având un impact real asupra sistemului nostru digestiv, ceea ce înseamnă că trebuie să menţinem nivelul de stres cât mai redus cu putinţă. Asiguraţi-vă că dormiţi suficient în fiecare noapte şi că întreprindeţi activităţi care vă oferă plăcere şi bucurie. Puteţi apela la cursuri de yoga şi meditaţie pentru a vă ajuta să vă relaxaţi şi mai mult.

Purtaţi pijamalele adecvate

Purtaţi pijamale largi. Hainele strâmte în jurul taliei pot exercita presiune asupra stomacului iar acest lucru poate conduce la apariţia arsurilor la stomac şi indigestiei.

Gaviscon

Dacă prezentaţi simptome precum arsurile la stomac, puteți încerca un medicament fără prescripţie medicală, cum este, de exemplu, Gaviscon. Acesta neutralizează rapid aciditatea gastrică şi împiedică refluxul gastro-esofagian. Gaviscon poate fi administrat persoanelor cu vârste de peste 12 ani. Citiţi întotdeauna prospectul şi instrucţiunile de pe ambalaj.

Toate aceste schimbări pot părea nesemnificative însă pot avea un impact major asupra severităţii arsurii la stomac şi simptomelor indigestiei. De ce să nu le încercaţi în această seară? 

 

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Articol publicat 1 ianuarie 2021