Treceți la conținutul paginii

Ştiaţi că 80% dintre femeile însărcinate experimentează indigestia?

Există mulţi factori care pot cauza indigestie, printre care schimbările hormonale în prima parte a sarcinii, ce afectează modul în care diferite alimente sunt tolerate de către organism şi modul în care musculatura sistemului digestiv funcţionează sau presiunea exercitată de către copil asupra stomacului şi intestinelor în ultima parte a sarcinii. Cu toate că aceste simptome sunt inofensive, durerea poate face ca sarcina să fie mai dificilă.

În continuare, vă prezentăm câteva moduri simple de a schimba stilul de viaţă, având un mare efect în a ameliora pirozisul şi simptomele cauzate de indigestie în timpul sarcinii.

Lăsaţi timp organismului sa digere mâncarea

Este foarte important să oferiţi corpului timpul necesar pentru a digera alimentele, astfel evitând pirozisul şi indigestia. Cu acestea în minte, ar trebui să aşteptaţi 2-4 ore înainte de a vă întinde după masă. O poziţie orizontală poate îngreuna digestia iar acidul gastric poate ajunge cu uşurinţă la nivelul esofagului.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere este să punem ceva sub saltea sau să adăugăm încă o pernă, menţinând partea superioară a corpului uşor ridicată în timpul somnului. Astfel, acidul gastric va rămâne în stomac şi nu va ajunge la nivelul esofagului, creând acea senzaţie de arsură în piept.

Identificaţi şi găsiţi alimentele care declanșează aceste simptome la dumneavoastră

Diferite alimente afectează diferiţi oameni aşa că este important să descoperiţi care sunt alimentele declanșatoare pentru dumneavoastră. Este, de asemenea, important să reţinem faptul că anumite alimente care, în trecut, nu cauzau nici o problemă, pot fi acum declanșatoare pentru pirozis şi indigestie. Pentru a descoperi ce alimente vă afectează, puteţi încerca să ţineţi un jurnal al meselor, notând toate alimentele sau băuturile care v-au făcut să vă simţiţi rău. Alimentele problemă sunt, în general, ciocolata, sucurile de fructe, cafeina şi mâncărurile condimentate, grase sau prăjite.

Staţi în poziţie dreaptă

Atunci când sunteţi însărcinată, dacă staţi cu spatele drept în timp ce mâncaţi şi încă jumatate de oră după masă, poate fi un mod simplu de a evita indigestia. Această poziţie va scădea presiunea exercitată asupra stomacului – atâta timp cât vă simţiţi confortabil şi aveţi destulă susţinere pentru spate.

Evitaţi să vă aplecaţi ori de câte ori este posibil

Bineînţeles, este posibil să fie nevoie să vă aplecaţi din când în când pentru a lua ceva de jos, atâta timp cât este confortabil şi sigur pentru dumneavoastră. În cazul acesta, încercaţi, dacă este posibil, să vă îndoiţi genunchii şi nu să vă aplecaţi folosind spatele. În perioada sarcinii, aplecatul va exercita şi mai multă presiune asupra stomacului şi va agrava simptomele indigestiei.

Purtaţi haine largi

Pe lângă faptul că sunt mai comode în perioada sarcinii, hainele largi pot ameliora simptomele indigestiei şi pirozisul. Hainele strâmte, în special în jurul taliei  pot exercita presiune asupra stomacului, aşa că îmbrăcămintea largă poate ajuta la reducerea simptomelor.

Utilizaţi Gaviscon

Dacă unele din aceste schimbări ale stilului de viaţă nu vă ajută, puteţi încerca un medicament disponibil fără prescripţie medicală. Produsele Gaviscon pot fi utilizate de către gravide şi sunt eficiente în a combate pirozisul şi simptomatologia indigestiei. Asiguraţi-vă că citiţi prospectul înainte şi că verificaţi ca medicamentul să poată fi administrat în timpul sarcinii. Anumite medicamente pot afecta copilul nenăscut. Întotdeauna consultaţi un doctor sau un famacist înainte de a lua orice medicaţie în timpul sarcinii.

 

Acest articol are rol informativ și nu are intenția de a înlocui recomandările medicale. Informațiile prezentate pe aceste pagini de internet nu sunt concepute în scopul diagnosticării sau al prescrierii unui tratament. Adresați-vă medicului sau farmacistului.

Articol publicat 1 ianuarie 2021